Thursday, April 8, 2010

TKI asal NTB di penjara 12thn & di cambuk, atas kesalahan memperkosa kanak2 berusia 13thn

Hakim Dazuki Ali menjatuhkan hukuman ke atas Nursan Sarabudin, 30, yang berasal dari Mataram, Gunung Sari, Gutlmacam, Indonesia.

Tertuduh didakwa merogol mangsa antara pukul 4 dan 4.10 petang, 3 Jun tahun lalu di sebuah rumah di Kampung Bendang, Selising, Pasir Puteh.

Dia didakwa mengulangi perbuatan itu sekali lagi antara pukul 4.20 dan 4.55 petang, hari yang sama.

Nursan didakwa mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan.

Bagi setiap pertuduhan, Dazuki menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan sebatan tiga kali. Kedua-dua hukuman berjalan secara serentak berkuatkuasa dari tarikh tangkap pada 5 Jun tahun lalu.

Terdahulunya Timbalan Pendakwa Raya Noor Hamizah Ghazali mengemukakan lebih 10 bahan bukti iaitu sampel kuku, rambut, darah tertuduh dan mangsa, termasuk pakaian yang dipakai ketika kejadian yang dianalisis oleh Jabatan Kimia.

Nursan yang tidak diwakili peguam merayu agar hukumannya diringankan.

Bagaimanapun Noor Hamizah memohon hukuman berat dijatuhkan kerana peristiwa itu telah menghancurkan masa depan mangsa yang sepatutnya dilindungi oleh orang dewasa seperti Nursan.

''Mangsa masih bersekolah sepatutnya dianggap anak atau adik namun kamu telah merogol dan menggelapkan masa depannya," ujarnya.

Beliau menambah, pihaknya dimaklumkan bahawa Nursan yang memiliki pasport itu telah beristeri dan mempunyai anak di Indonesia.

Menurut Noor Hamizah, tertuduh yang masuk ke negara ini untuk mencari rezeki telah melakukan jenayah terhadap rakyat tempatan dan hukuman setimpal perlu diberikan.

0 ulasan :

Post a Comment

terima kasih karena berkunjung di halaman kami...